Het Regthuys

Dit museumpje bevat een aantal Westfriese oudheden en curiositeiten
Als u ons mooie dorp bezoekt kunt u dit museum niet missen.
Het staat in het centrum van het dorp naast Café:  Het Nieuwe Bonte Paard

Adresgegevens;
Dorpsstraat 48,
1657 AC Abbekerk

Geopend

1 mei tot 1 oktober op zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur.

Groepen na telefonische afspraak.

Tel: (0229) - 58 24 90
of (0229) - 58 34 15

Entree;

€ 1,00 per persoon, kinderen t/m 12 jaar € 0,50

Het Regthuysje

Tentoonstelling doopjurkjes.

In het Regthuysje is dit jaar in de grote vitrine een verzameling doopjurkjes te bewonderen.
Er zijn korte en lange jurkjes. De korte werden alleen door meisjes gedragen, de langere ook door jongetjes. De meeste zijn uit de periode 1900 – 1930. De jurkjes werden in de familie steeds weer gebruikt. Veel jurkjes hebben korte mouwtjes, daarbij werden ook de tentoongestelde polsjes over de armpjes gedaan. Dat was praktisch dan hoefde je alleen de polsjes te wassen en niet de gehele jurk. Er is ook een doopkleed uit 1850. Het is gemaakt van geweven Zaans stikwerk. Het kindje werd er in gewikkeld als de ouders het naar de kerk brachten. Na de doopplechtigheid werden bij thuiskomst de pillegiften (pille = Pete) aangeboden door de peetouders. Deze peetouders verplichtten zich de opvoeding op zich te nemen als de ouders iets overkwam. De geschenken bestonden uit een zilveren of gouden penning, een drinkschaal of beker of een rinkelbel (rammelaar). Van zo’n rinkelbel is een exemplaar, in de vorm van een zilveren vis, te zien. Ook de ouders van de dopeling staan mooi aangekleed in de tentoonstelling. Buiten deze deelexpositie zijn er nog wenskaarten, kinderspeelgoed, serviezen, merklappen en verdere West-Friese oudheden.