Archeologie

Een duit van het nieuwe veld.

Op een zeer koude dag in januari heb ik met de metaaldetector een poging ondernomen om naar oudheden te speuren op het nieuwe veld in Abbekerk .

De hele middag heb ik gelopen, mijn tenen waren net ijsklompjes, maar tegen de schemering kwam ik eindelijk een toonbaar muntje tegen, ik dacht dat het een duit uit 1709 van Gelderland betrof, maar die zijn niet geslagen in dat jaar !

Dus dacht ik een bijzondere duit gevonden te hebben. Maar na diverse bronnen geraadpleegd te hebben bleek het een duit van 1702 te zijn. Door slijtage was de twee op een negen gaan lijken. Dus geen bijzondere munt uit de tijd dat je voor een duit een ei kon kopen !

Maar hoe komen deze muntjes in de grond op akkers en weilanden ? Dat is niet zo moeilijk uit te leggen. In het verleden hadden de mensen in de grote steden geen riolering, de ontlasting verdween via een gat in een ton. Deze tonnen werden regelmatig geleegd en opgehaald (geen lekker klusje) en werden in schepen geladen om verkocht te worden aan de boeren in gebieden in heel Nederland. Deze boeren gebruikten de inhoud van de poeptonnen om hun landerijen te bemesten en daar kon van alles inzitten. Men verloor wel eens wat als de broek uit ging, of de jurk omhoog. Zo zal ook dit duitje uit 1709 in Abbekerk zijn beland !

Johan Vegelien.